Een muurschildering laten maken ?

Wanneer wordt er gekozen voor een muurschildering?

Het begint vaak met een idee, een hoek die wel wat meer aandacht mag, een muur die juist al in het middelpunt staat en iets bijzonders verdient, een kleine ruimte die eigenlijk wel wat groter mag lijken, een ruimte met een speciaal thema waarbij de muurschildering dit moet benadrukken, er zijn talloze mogelijkheden waarom er gekozen wordt voor een muurschildering. Maar als u zelf een muurschildering zou willen, hoe pakt u dat dan aan en wat kost zo iets? Binnen de kop 'een muurschildering laten maken' wil ik graag zo helder mogelijk in kaart brengen wat het maken van een wanddecoratie inhoudt en hoeveel tijd en kosten daarmee gemoeid gaan.

Wat moet ik allemaal weten voordat ik een muurschildering laat maken?

Het laten maken van muurschilderingen is al eeuwen oud en toch elke keer weer uniek. Elke schildering bevat immers zijn eigen persoonlijkheid en wordt speciaal voor de ruimte gemaakt.

Eigenlijk is alles mogelijk op het gebied van muurschilderingen en wanddecoraties, u kunt volledig suggestieve werelden creëren of hier en daar een versiering aan laten brengen, ook is het mogelijk om materialen als marmer, graniet en andere structuren te laten schilderen. Het is wel goed om er rekening mee te houden dat de decoraties de sfeer in de ruimte bepalen. Alle objecten binnen de ruimte gaan een rol spelen, denk aan: meubels, deuren, planten, enz. Dit kunt u natuurlijk ook juist benadrukken en de werkelijke wereld over laten lopen in de suggestieve.

Over het algemeen blijkt het niet moeilijk om een onderwerp te kiezen, vaak is het iets wat bij u past of waar de ruimte zich heel goed voor leent. Toch kan het zo zijn dat u wel graag een muurschildering zou willen maar nog geen concrete ideeën heeft. Ook dat is geen probleem, ik kom gewoon bij u langs en we gaan samen brainstormen over de te beschilderen muur.

Als u besluit om een muurschildering te laten maken is het voor mij belangrijk dat de ondergrond goed is. Mijn voorkeur gaat uit naar glasvezelbehang of een gestucte muur. Als u een andere ondergrond heeft, ga ik eerst bekijken of het mogelijk is om er een muurschildering op te maken. Mocht de ondergrond niet geschikt zijn, is daar altijd een oplossing voor te vinden.

Naast de ondergrond heb ik ook nog te maken met kleuren. Heeft u de ruimte in een bepaalde kleur geschilderd, bewaar dan wat van de verf of noteer het merk en de kleurcode. Het mooiste resultaat wordt namelijk behaald als de schildering en de rest van de ruimte één geheel worden en dit kan ik het beste bereiken door in dezelfde kleurtonen te schilderen.

Verder is de lichtinval heel belangrijk. Als het gaat om een donkere hoek, kan ik u aanraden om verlichting aan te brengen. Een egale muur weerkaatst over het algemeen nog aardig wat licht, een muurschildering met vele verschillende kleuren zuigt het licht als het ware op en een donkere hoek kan hierdoor nog donkerder lijken.

Ter afsluiting, meestal wordt een muurschildering gemaakt met het idee dat het enkele jaren blijft zitten. Mocht u er toch genoeg van krijgen zijn de decoraties makkelijk over te schilderen. Ik maak altijd gebruik van verf op waterbasis (tenzij anders op verzoek). De verf is echter wel zo sterk dat het met een licht vochtige doek schoon gemaakt kan worden.

 

Het kostenplaatje

Wat kost het om een muurschildering te laten maken?

Dit is natuurlijk één van de belangrijkste vragen en gelijk ook één van de moeilijkste om te beantwoorden. Het lijkt vanzelfsprekend dat het om de grootte van een schilderij gaat, maar eigenlijk zegt dit nauwelijks iets. De échte tijd gaat zitten in het detailwerk (de hoeveelheid informatie die er geschilderd moet worden), hoe meer details, hoe meer tijd het kost. Een minischilderijtje kan dus duurder zijn dan een schilderij van 4x6 meter.

Het is erg lastig om exact uit te leggen waar de tijd in gaat zitten, eigenlijk kunt u wel stellen dat de dingen die ogenschijnlijk heel makkelijk lijken juist heel veel tijd kosten en andersom.

Voor het vaststellen van de prijs reken ik in dagen van 8 uren (ochtend en middag). Om u een indicatie te geven hoelang ik met een schilderij bezig ben en welke verschillende gradaties er zijn, heb ik een paar voorbeelden gemaakt. Deze indicaties en het aantal dagdelen is gebaseerd op een oppervlakte van 2 m2

Striptekening

strakke lijnvoering en enkele kleurvlakken                    
1 dag

2D Plat plaatje

Geavanceerde lijnvoering enkele kleurvlakken                               
2 dagen

3D diepte effect

Relatief simpele lijnvoering, geavanceerde kleurvlakken, op sommige plekken een stukje fijnschilderen        
3 dagen

Fijnschilderen

Geavanceerde lijnvoering, geavanceerde kleurvlakken
5 dagen

Opbouw van de kostprijs

De kostprijs is opgebouwd uit 3 onderdelen:

Dagloon: € 250,- per dag*
Materiaalkosten: € 25,- per vierkante meter*
Reiskosten: € 0,19 per kilometer (vanaf 9636AH)

De meeste offertes die ik tot nu toe uitgeschreven heb, liggen tussen de € 500,- en € 2.500,- *

(voor het schilderen van structuren kunt u een aparte offerte aanvragen, de prijs is geheel afhankelijk van het materiaal wat er gebruikt moet worden. De overige prijsopbouw blijft hetzelfde)

 

Een offerte aanvragen

Met het voorbeeld hierboven heeft u alvast een richtlijn wat de muurschildering u zou gaan kosten.

Als ik een offerte voor u maak, hanteer ik de bovenstaande opbouw. Het kan zijn dat ik nog wat extra informatie zou willen, daarvoor neem ik contact met u op. Aan de hand van alle informatie maak ik een zo gericht mogelijke prijsindicatie. Dit alles is geheel vrijblijvend.

De prijsopgave aan de hand van deze eerste offerte is echter een richtlijn en nog geen garantie. Hiervoor moet ik namelijk eerst bij u langs zijn gekomen om de situatie volledig in te kunnen schatten. Het kan dus zijn dat de daadwerkelijke prijs afwijkt van deze eerste offerte.

Als u aan de hand van de eerste offerte wel een muurschildering zou willen, kom ik langs om met u te brainstormen over de muurschildering. Tevens bekijk ik de te beschilderen oppervlakten zodat ik de gehele situatie goed in kan schatten en maak aan de hand daarvan de definitieve offerte. Voor dit bezoek bereken ik alleen de reiskosten.

De prijs van de tweede offerte staat vast. Mocht ik om wat voor reden langer doen over de schildering, hoeft u hier niet extra voor te betalen.

Een offerte kunt u aanvragen door het offerte-formulier in te vullen.

De werkwijze

Als de definitieve keuze voor de muurschildering is gemaakt, begin ik met de schildering..

Mocht u graag weten hoe een opbouw van zo'n muurschildering er uit ziet, kunt een kijkje nemen op de 'making of' van de muurschilderingen.

________________________________

* Alle prijzen op deze site zijn exclusief btw