Wat moet ik weten?

Wat moet ik allemaal weten voordat ik een muurschildering laat maken?

Het laten maken van muurschilderingen is al eeuwen oud en toch elke keer weer uniek. Elke schildering bevat immers zijn eigen persoonlijkheid en wordt speciaal voor de ruimte gemaakt.

Eigenlijk is alles mogelijk op het gebied van muurschilderingen en wanddecoraties, u kunt volledig suggestieve werelden creëren of hier en daar een versiering aan laten brengen, ook is het mogelijk om materialen als marmer, graniet en andere structuren te laten schilderen. Het is wel goed om er rekening mee te houden dat de decoraties de sfeer in de ruimte bepalen. Alle objecten binnen de ruimte gaan een rol spelen, denk aan: meubels, deuren, planten, enz. Dit kunt u natuurlijk ook juist benadrukken en de werkelijke wereld over laten lopen in de suggestieve.

Over het algemeen blijkt het niet moeilijk om een onderwerp te kiezen, vaak is het iets wat bij u past of waar de ruimte zich heel goed voor leent. Toch kan het zo zijn dat u wel graag een muurschildering zou willen maar nog geen concrete ideeën heeft. Ook dat is geen probleem, ik kom gewoon bij u langs en we gaan samen brainstormen over de te beschilderen muur.

Als u besluit om een muurschildering te laten maken is het voor mij belangrijk dat de ondergrond goed is. Mijn voorkeur gaat uit naar glasvezelbehang of een gestucte muur. Als u een andere ondergrond heeft, ga ik eerst bekijken of het mogelijk is om er een muurschildering op te maken. Mocht de ondergrond niet geschikt zijn, is daar altijd een oplossing voor te vinden.

Naast de ondergrond heb ik ook nog te maken met kleuren. Heeft u de ruimte in een bepaalde kleur geschilderd, bewaar dan wat van de verf of noteer het merk en de kleurcode. Het mooiste resultaat wordt namelijk behaald als de schildering en de rest van de ruimte één geheel worden en dit kan ik het beste bereiken door in dezelfde kleurtonen te schilderen.

Verder is de lichtinval heel belangrijk. Als het gaat om een donkere hoek, kan ik u aanraden om verlichting aan te brengen. Een egale muur weerkaatst over het algemeen nog aardig wat licht, een muurschildering met vele verschillende kleuren zuigt het licht als het ware op en een donkere hoek kan hierdoor nog donkerder lijken, bovendien komt de schildering beter tot zijn recht als deze goed belicht wordt.

Ter afsluiting, meestal wordt een muurschildering gemaakt met het idee dat het enkele jaren blijft zitten. Mocht u er toch genoeg van krijgen zijn de decoraties makkelijk over te schilderen. Ik maak altijd gebruik van verf op waterbasis (tenzij anders op verzoek). De verf is echter wel zo sterk dat het met een licht vochtige doek schoon gemaakt kan worden.